top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Op congé in de Vallei van de Grote Nete

Bijgewerkt op: 26 aug. 2020


De zon staat juist boven de horizon, er is een zuchtje wind, de eikenblaadjes en het hoge gras bewegen zachtjes, de gps zegt nog 300m en we wanen ons plots op vakantie in Toscane. Dit begint al goed. Via de grintweg tussen de grote eiken rijden we de laatste meters tot aan 't Schipke aan de Nete.


In hartje Kempen combineerde ’t Schipke rond 1900 de functie van veer, herberg en boerderij - nu is het in omstreken bekend onder fietsers, wandelaars en toeristen die graag een lekker biertje drinken en een hapje eten. Alles met een prachtig zicht op de vallei van de Grote Nete, waar rond deze tijd van het jaar de klaprozen prachtig aan de oevers bloeien.

Er ligt een oud bootje op de parking, er is een oude brug over de Grote Nete, ... nog voor de wandeling begonnen is, zitten de kinderen al boordevol wandelgoesting!


We beginnen de wandeling langs de Grote Nete richting Kruiskensberg en nemen het eerste paadje rechtsaf. We wandelen eigenlijk direct op een dicht bebost kronkelend paadje, de natuur zingt en het bos zorgt voor wat verkoeling. We nemen hier bewust niet de ingang met het knuppelpad omdat we daarmee willen eindigen!

Na wat slingeren komen we in een heerlijk speelbos met speelhuisjes, klimtorens, en voor de creatievelingen de perfecte takken om kampen te bouwen. De eerste pauze, snackjes en valpartijen zijn een feit. Hier heb je de mogelijkheid om even naar de kapel en de kruisweg te gaan kijken en de kinderen het verhaal te vertellen over de legende van de boer die hier genezen werd in de 13de eeuw toen hij van de bron dronk. Waarvan hij van genas weten we niet, verzin dat gerust zelf.

Vervolgens gaan we verder langs de grote vijver - een beetje te vuil om pootje te baden - maar helemaal prima om ganzen en eenden te spotten. We kronkelen verder door het bos en langs een gracht om in een mooi grasveld te komen en de dijkrug van de Grote Nete op te klimmen.


Je waant je hier echt ver weg van alle drukte en beschaving. Er is geen gebetonneerd jaagpad langs deze kant waar de vele coureurs strijden om elke centimeter asfalt. Hier is zand, hoog gras, klaprozen, een kabbelende Grote Nete en het geluid van overvliegende watervogels. Heerlijk.


We gaan richting het Schipke maar duiken bij de eerst volgende kans terug links het bos in om met een mooie beweging uit te komen aan een geweldig knuppelpad (een vlonderpad gemaakt van kleine boomstammen en houten palen). Toegegeven, gezien het moeras volledig droog stond, was het nut onbestaand maar de kids genoten ervan - drie keer op en neer tot de buikjes te hard begonnen te grommen.

Om ter snelst naar 't Schipke in de verte! We koesteren de hoop om (eindelijk) iets te kunnen drinken (laatste weekend van de lockdown) maar de take-out ijsjes en drankjes zijn er pas vanaf 14u en we krijgen de mevrouw, die druk in de weer is met alles voor hun delivery lunch, helaas niet overtuigd.


Hier komen we snel terug voor 't Schipke en de Kruiskensberg, ideaal om te combineren met een luxe overnachting in een van de tenten van Onderons aan’t Zwart Water!PRAKTISCH:


Afstand: 3,34 km

Toegankelijkheid: Stevig schoeisel, zeker als het wat geregend heeft.

Parkeren: 't Schipke aan de Nete, Niemandshoek 12, 2270 Herenthout

Redenen om erheen te gaan: 'Schipke aan de Nete, knuppelpad, idyllisch speelbos, klaprozen in de lente, vakantiegevoel

Horeca: 't Schipke aan de Nete

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


conge-in-de-vallei-van-de-grote-nete
.gpx
Download GPX • 22KB

1.489 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page