top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Dauwtochten in het ontwakende Neigembos (Pajottenland)

Bijgewerkt op: 26 aug. 2020Parkeren doe je aan het kapelletje van de Heilige Rita met een prachtig uitzicht op het heuvelende Neigembos (tot 90 meter boven de zeespiegel) en de nabijgelegen boerenvelden. We raden aan deze wandeling vroeg te starten waardoor je echt geniet van de ontwakende natuur van deze magische plek


We beginnen de wandeling op een oude boerenweg door de velden. We passeren een groot hoenderhok vol ganzen, kippen, ... en een zeer pittoresk oud hoeventje waar het paard je blij komt begroeten en een riviertje rustig voorbij kabbelt.


Het is bijzonder maar de oudheid van het bos en deze plek overvallen je vrijwel meteen. Blijkbaar maakte dit bos deel uit van het oerbos dat ooit Midden-België bedekte - door Julius Caesar het Kolenwoud genoemd toen hij een weg zocht met zijn leger door het ondoordringbare bos. Al een geluk zijn er nu duidelijke paden en kan je door de getrapte holle wegen gemakkelijk de hoogteverschillen overwinnen. 


We komen aan de eerste klim - eentje waar de kinderen meteen enthousiast van worden - een prachtige holle weg die naar boven kronkelt met een brede houten trap. De hoogte van de treden is heel laag waardoor de kids gemakkelijk naar boven kunnen lopen.


We wandelden deze route in april en er heeft zich een enorm pak kurkdroge, oude beukenbladeren opgestapeld tussen de trap en flank van de holle weg. We kunnen dit jaar spijtig genoeg niet gaan skiën maar genieten volop van een diepsneeuw gevoel in deze hoop bladeren.


Na de klim worden we beloond met velden vol bosanemonen & de boshyacinten houden zich klaar om hun paarse tapijt tentoon te spreiden. 


Overal op de wandeling zijn fijne plekjes om even te rusten, te snacken en te genieten van het bos. Eens je op hoogte bent, krijg je verschillende keren een mooi uitzicht op enkele holle wegen (door erosie en boomkap) en voel je door de rand van het bos de 'gewone wereld' ontwaken. We verlaten het plateau en duiken door een geurend veld van wilde daslook naar beneden. De statigheid van de beukenbomen is overweldigend. 

Op het einde van de wandeling komen we terug aan het kappeleke van de Heilige Rita alwaar we beslissen om een Coronagebedje te doen en  een kaarsje te branden met de kids. We verschieten wel want in de hoek van de kapel zit een oude meneer luid te hoesten, ... zou hij bidden om er van af te geraken?
PRAKTISCH:


Afstand: 3,2 km

Toegankelijkheid: Stevig schoeisel, zeker als het wat geregend heeft. Gezien de hoogteverschillen is het moeilijk toegankelijk met buggy.

Parkeren: Bevingen 20/6, 9403 Ninove (Kapel Heilige Rita in Bevingen)

Redenen om erheen te gaan: Bosanemonen, boshyacinten en daslook in de lente, leuke grote houten trap, rijke biodiversiteit, een pareltje in het Pajottenland

Horeca: Cafe Den Haas in Gooik (Geuze, Kriek, Boerinneken en een unieke aarden 'bollebaan' voor het eeuwenoude platbolspel)

Seizoenstip: De ontluikende voorjaarsbloei in dit bos tijdens de lente is prachtig maar in de herfst is het hier ook mooi vermoeden we wanneer de beuken met hun kleurenpracht pronken.  

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


dauwtochten-in-het-ontwakende-neigembos-
.
Download • 12KB

883 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page