top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Hemels smokkelen aan de machtige steppevennen van de Strijbeekse Heide


Één advies, doe deze wandelgoesting onmiddellijk wanneer de zon schijnt en geniet volop van deze weg-van-de-wereldplek. Je waant je hier niet meer in België (het is ook net Nederland) maar op de Afrikaanse savanne wanneer je tussen de machtige steppevennen en de solitaire dennen wandelt zonder één huis te zien of auto te horen. Afsluiten doe je in één van de meest ver-fijn-de eethuizen die we op onze avonturen zijn tegengekomen. Terwijl je geniet van heerlijk eten met lokale tripels, ben je de kinderen voor uren kwijt in de ballenbad-tunnel en aan de hangbuikzwijnen met reuze-botsballen. Onaangeraakte en uitgestrekte topnatuur met een heerlijk, creatief speelparadijs als afsluiter, dit is een wandelgoesting pur sang!



Het vriest dat het nog een beetje kraakt als we aankomen op de parking van de Strijbeekse Hei. Gelukkig warmen de eerste zonnestralen de uitgestrekte hei voor ons al op terwijl we wachten op twee andere auto’s vol vriendjes voor Anna en Robin. Anna en Robin hunkeren de laatste tijd vaker naar wat extra entertainment dan enkel papa en mama. We zorgen dus af en toe voor ravot-vriendinnetjes. Zij doen beter hun best – ze willen niet flauw zijn tov hun vriendin waardoor wij iets meer tijd krijgen om bij te praten met onze vrienden. Wel spelen ze vaker in groep dus iets kortere wandelingen zijn leuker. Zo kunnen de papa’s en mama’s volop verbinden tijdens het handje vasthouden, verstoppertje spelen en in omgevallen bomen klimmen zonder de druk van het is nog zoveel kilometer!



We lopen vandaag een toertje - het is maar 2,45km - rond het Langven en zullen pas 2,5 uur later terug op de parking aankomen. Enerzijds omdat Pierre, een lief boeleke getrakteerd wordt op zijn eerste draagzak Wandelgoesting, anderzijds omdat wij en de kinderen volop genieten van de zon-oplaadtijd en het ravotten. We beginnen door het bos maar zien al snel het ven aan het einde van de bomen. De eerste kilometer lopen we een beetje verschanst langs de rand van het ven naar boven. Vervolgens gaan we door een veehekje en de gesprekken vallen stil, onze monden vallen open. De zon raakt ons vol in het gezicht, de kinderen klimmen in een prachtig kronkelende solitaire klimboom en de kleinsten dabben met hun botjes aan de rand van het immense ven. Ganzen vliegen op en hun gekke gakken klinken lang na in de oorverdovende stilte. Hier houden we halt.



Een verhoogd paadje slingert zich tussen twee vennen terwijl Robin haar avances de vrije loop laat en handje-in-handje met Boer César (zie later) de wijde wereld verkent. Ik mag vrijuit de gezichten van de kids voltekenen die zo in volbloed steppe-indianen veranderen. De zwarte turf-modder is een ideale verf ter voorbereiding van het grote Indi-Anna verjaardagsfeestje. Pierreke heeft honger en we beginnen allemaal dorst te krijgen. Samen met Fil laad ik de kleinsten op de schouders en zetten we koers naar ’t Smokkelaertje om de good vibes te bestendigen. Ik kijk naar Anna en Pheline en denk bij mezelf, oh wat worden ze snel groot meneer…



Tijd doorbrengen in ’t Smokkelaertje is an sich al voldoende qua activiteit. Om u een gevoel te geven, schets ik kort een beeld van Anna een minuut na aankomst. Ze komt naar mij en roept doodserieus: “Papa, papa, er zijn hier drie zotte dingen: een ballenbadtunnel, een ijsjesfrigo en diertjes buiten – terwijl ze ostentatief haar optellende vingers laat zien! Dat is zo gek!” Wij zetten ons buiten met de baby’s aan één van de zes grote picknicktafels en laten ons verwennen met tripels en een goei bord warm eten van de chef. De kinderen die zien we niet meer, tenzij voor een ijsje te betalen. Mijne man, mijne man, dit was in de roos!



PRAKTISCH:

Afstand: 2,54 km (gemakkelijk uit te breiden door na het Langven door te steken naar het Rondven en aan de parking naar de overkant te wandelen om het prachtige Zwarte Goor te gaan bekijken)

Toegankelijkheid: stevig schoeisel – droog in de zomer - mountainbuggyproof

Parkeren: Erikaweg, Strijbeek, Nederland – Parkeerplaats Strijbeekse Hei

Redenen om erheen te gaan: weg-van-de-wereldplek, geen menselijke vervuiling, machtig ven, heerlijk après-marche café (ballenbadtunnel! en buitendieren)

Horeca: Het Smokkelaartje met heerlijk terras, drank en eten, vriendelijke service en alles voor de kinderen

Seizoenstip: Dit is voor het ganse jaar een topgebied, maar ideaal voor in de winter de zon te tanken en einde vd zomer wanneer de heide bloeit

Route: Volg deze keer zeker de gpx om de mooiste plekjes niet te missen! Download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


hemels-smokkelen-aan-de-machtige-vennesteppen-van-de-strijbeekse-heide
.gpx
Download GPX • 12KB


693 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page