top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Nazomeren en de herfst omarmen in het wild kasteelpark Vordenstein (Schoten)



Iedereen voelt het aan zijn systeem. Er is verandering op til, de bladeren verkleuren, nattigheid en grijze luchten. De herfst komt eraan. Waar wij soms moeilijk de zomer kunnen loslaten, wordt de natuur plots één groot ontdekkingsparadijs voor kinderen. Paddenstoelen zoeken, kastanjes rapen, bladeren gooien, plassen springen, en af en toe de gelukzalige warme gloed van nazomerse zonnestralen. Deze herfstzon omhelsde ons royaal tijdens een late namiddagwandeling in het verwilderde kasteelpark van Vordenstein.



We beginnen aan een zijingang van het Kasteelpark Vordenstein, aan de andere kant van de brug en autostrade ligt het bekendere Peerdsbos. Door hier te starten en niet op de hoofdparking, overvalt het mooie kasteelbos je en wandel je weg van het autogeruis. Aan de zijkant springen jonge kikkers weg die we proberen te vangen, Robin zoekt maar vindt niet. Een omvergevallen boomstam vormt instant een serieuze balanceeruitdaging voor Anna (en toegegeven papa). We hebben van het startgejammer geleerd dat de wandelgoesting sterker wordt door ze in het begin de tijd te geven om te wennen, te spelen en soms na vijf stappen al een snackje te serveren. Voor ons voelt het vaak raar, “we zijn pas begonnen”, maar het rendeert echt, hoge return aan goesting.



Doorheen Vordenstein lopen twee aangeduide verharde paden van 3,5km en 4km die perfect buggy én rolstoelproof zijn. Ideaal voor wandelingen met (over)grootouders, pasgeborenen en voor de ouders die voor de verandering eens niet willen sleuren. Onze wandelgoesting wijkt af en duikt in het hart van de kasteeltuin om in alle rust te kunnen ontdekken en te genieten. De stroken met wilde grassen en kruiden tussen de gigantische beuken geven ons alle vier een sprookjesgevoel. Anna test elfenbankjes uit op hun stevigheid en reesporen worden gedetermineerd in de modder. De lage zonnestralen vallen door het bos en geven alles een oranjewarme gloed. Indian summer heet dat dan.



Via een feeëriek overgroeid rododendronpaadje komen we via een stel koeien aan de prachtige historische oranjerie van Vordenstein inclusief outdoor kaboutersalon en parkbistro. Een woordje van bewondering voor CEO Steffie die met haar verstandelijke beperking de parkbistro fantastisch uitbaat – de moeite om iets te eten indien je tijd hebt. We genieten van de smakelijke en lokaal gebrouwen Brasschaatse Tripel van Brouwerij d’Oude Caert, Fristi is natuurlijk ook van de partij.



De zon begint nu echt laag te staan en we zien een bordje “paviljoen”. Maken we nog even een detour? Via een slingerend paadje, een bruggetje en wilde grasperken komen we op een uiterst charmant plekje pal waar de zon aan het ondergaan is. Een eekhoornstaart en hond zijn uitgekerfd uit een boom. Anna en Robin knuffelen, we schaterlachen, we spelen, even gewoon zijn, de tijd staat heerlijk stil. Ik heb een brandweergreep nodig om Anna van dit plekje mee te krijgen richting auto (nog een kleine 10 minuten wandelen). Wat hebben we opnieuw genoten van deze plek, puur natuurgenot op zijn eenvoudigst dicht bij de stad.


PRAKTISCH:

Afstand: 4,1 km

Toegankelijkheid: Wandelgoestingroute met stevig schoeisel - doorheen Vordenstein lopen twee aangeduide verharde paden van 3,5km en 4km die perfect buggy én rolstoelproof zijn

Parkeren: Peerdsbosbaan 13-7, 2900 Schoten (https://goo.gl/maps/RW1u8kZCkEKj9z4p9)

Redenen om erheen te gaan: Majestueus verwilderd kasteelpark, romantisch, dicht bij de stad, instapper, Oranjerietuinen & speelpaviljoen

Horeca: Parkbistro Oranjerie De Vlinder (check openingstijden!)

Seizoenstip: Dit is een ideale tussenseizoenswandeling. Lente en herfst komen hier het meest tot hun recht

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android

nazomeren-en-de-herfst-omarmen-in-het-wi
.
Download • 26KB



2.396 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page