top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Eiland picknick midden in het Scheps natuurgebied (Balen)

Bijgewerkt op: 26 aug. 2020


We doen de deuren open van de auto op de parking op het einde van de bebouwde kom in een doodlopende straat en de geuren en geluiden van de natuur overvallen ons direct. De zonnestralen priemen door de optrekkende wolken en we zien de dauw verdampen. Op de kaart van het gebied worden verschillende wandelgoesting criteria vernoemd: vlonderpad, vogelkijkwand, moeras, picknickeiland, wandeling van het jaar 2012, ... Dit belooft!

Sandalen voor Anna en Robin waren misschien iets te optimistisch. Het heeft duidelijk hard geregend vannacht getuige de grote plassen op de parking waar er in gesprongen moet worden - eerste plezier en stressmoment van de dag check. Gezien het voorspelde mooie en warme weer laten we ze maar doen - er zijn nog altijd de papaschouders en mamaliefde als backup. 


Zoals jullie misschien al hebben gemerkt, starten we onze wandelingen vaak 's ochtends rond 9 à 10u. Hierdoor heb je de natuurgebieden vaak voor uw gezin alleen en heb je het meeste kans om nog dieren en vogels te spotten. Logistiek lossen we dit op door een uitgebreid ontbijt over te slaan thuis - we geven Anna en Robin vaak een zelfgemaakte bananenmilkshake en smeren boterhammen voor de rit op weg naar de wandeling. Extra voordeel van vroeg te vertrekken: je komt op het perfecte uur in het lokaal cafe terecht rond 11u30 om een lokaal biertje te proeven en te lunchen en terug huiswaarts te keren voor de grote middagdut. Op de terugweg mogen ze in de auto altijd iets kijken waardoor ze niet in slaap vallen vooraleer ze lekker pompaf in hun eigen bed liggen voor een lange middagdut. Welgekomen papa en mamatijd. 


Terug naar de wandeling, we komen na 500m aan het begin van wat misschien het mooiste vlonderpad is dat we tot nu toe zijn tegengekomen dwars door moeras, met prachtige silhouetten van dode bomen waarvan de gitzwarte kleur schril afsteekt tegen het felgroene moeras en de donkerblauwe lucht. Er zijn stukken waarbij we ons voelen als gorillas in the mist met machete in de hand (papaverbeelding). 

We komen nu in het hart van het Schepsgebied en we horen letterlijk niets menselijks - geen auto's, treinen, vliegtuigen, klaxons, mopets, ... Alleen wij, de geluiden van de ontwakende natuur en opschrikkende vogels. Heeeerlijk. We sluipen over een open veld - ideaal om hertjes te zien aan de bosrand - terwijl we de kids proberen duidelijk te maken om niet te kakelen. Maar deze keer geen prijs. Aan de vogelkijkwand zien we één wilde eend maar het uitzicht an sich is zeker en vast de moeite en de hut is spooky genoeg door alle spinnenwebben.

Volgende avontuur is het moeras doorkomen, er stroomt water over het pad en papa wordt als veerboot gebruikt - papa natte voeten, kids hoog en droog. 


We komen op de linkerkant van de weg een heerlijk verdoken bankje tegen waar we pauzeren, kersen in elkaars mond bengelen en genieten van (of eerder geïrriteerd geraken) van een overijverige koekoek. Er zijn duidelijk sporen van leven in en rond de moerasrand en de fantasieverhalen doen de rest. 


Na een goede kilometer ploegen en plassen springen komen we aan een bordje 'Picknickeiland' - dit moeten we checken. Na een dichtbebost stukje draaien we naar links en zien we een prachtig groen picknickeiland - treurwilg incluis - verbonden door een brugje. We hebben spijtig genoeg al de meeste snacks opgegeten maar deze plek is een lange stop meer dan waard.

We maken een vislijn (stok met rietstengel) en spelen aan de waterrand, vangen kril, terwijl er meer en meer gezinnen aankomen om hier te picknicken. Vroeg komen om één van de twee picknicktafels te claimen is dus aangeraden. 


We wandelen via een beek terug naar het begin en planten ons enorm voldaan met natte voeten in de zetels van de auto. Puffin Rock gaat aan vanachter en we rijden terug naar huis met een brede glimlach en DJ Koze uit de speakers. 


PRAKTISCH:


Afstand: 4,1 km

Toegankelijkheid: Stevig schoeisel, zeker als het wat geregend heeft. Te doen met buggy indien lange tijd droog.

Parkeren: Halflochtdijk, 2490 Balen (einde van de straat voor de Odradakapel)

Redenen om erheen te gaan: Picknickeiland, vlonderpaden, stilte, lushness (heel groen!), moeras, vogelkijkwand, wandeling van het jaar 2012

Horeca: Wij waren te moe om het te testen maar in de Waterhoek op 5 minuten rijden heb je een terras met speeltuin

Seizoenstip: Begin van de zomer wanneer al het groen op zijn best is - maar er wordt gefluisterd dat deze wandeling in alle 4 seizoenen de moeite is.   

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


eiland-picknick-midden-in-het-scheps-nat
.
Download • 16KB

1.300 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page