top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Samen zwerven aan het Zwart Water en de Boskantien (Kasterlee)Onze liefde voor de Kempische natuurparels valt moeilijk te ontkennen. Exact één jaar geleden ontdekten we hier met een bijzondere hutsepot van vrienden, kinderen en grootouders samen het weelderige Zwart Water dat ook zeer in trek is als broedplaats voor speciale vogels – maar veel daarvan waren al gaan vliegen bij het horen van onze luidruchtig kwakende heidekikkers. Eindigen doen we in zo’n typisch simpel en vriendelijk Kempisch eetcafé in de natuur waar we ons vakantiegevoel vanop de wandeling zorgeloos kunnen verderzetten en we de kinderen met geen stokken in de auto krijgen… Eenvoudige en speelse topper voor een zonnige lente of zomerdag!Het begin van onze wandeling test al meteen mijn prille ‘gids-onder-druk-wees-inventief-en-laat-niets-merken’ skills. We spreken met 10 volwassenen en 9 kinders af aan een bocht waar het niet zo evident is dat er 5 auto’s tegelijk parkeren (ik zeg het liever op voorhand). Wanneer uiteindelijk iedereen veilig geparkeerd is en we de kinderen op de houten slagboom verzameld hebben, lees ik een bordje met daarop “Om grondbroeders de nodige rust te gunnen is deze zone – lees als de wandeling die ik had voorbereid - tot 15 juli niet toegankelijk, bedankt voor uw begrip”. Howlapowla… Ik trek instant mijn gaiagps open en stippel een nieuwe route uit terwijl ik verschillende stemmetjes in mijn oren hoor zoemen van “wat nu, oei kan het niet doorgaan, zullen we een andere wandeling doen, ….” Nee kalmte, rustig, boswachter Pie heeft een oplossing gevonden, let’s go!


De karavaan zet zich in beweging via een glooiend open zandpad te midden van een typisch Kempisch dennenbos waar Natuur en Bos duidelijk de moeite doet om het bos meer en meer gemengd te maken met ruimte voor soortenrijke open (heide) stukken. Het frisse groen en de bloemblaadjes van de voorjaarsbloeiers komen piepen en strelen onze neuzen met dat heerlijk lentegeurtje. Het plezier volgt snel na een eerste spurtje om ter snelst tot de ‘hoogste’ berg en het overbruggen van een rij grote stapstronken. De eerste tranen (en gelach) ook wanneer de eerste kleine strunkelt over een uitstekende Kempische wortel.We krijgen een eerste glimp op de blinkende Zwarte parel geflankeerd met felle fuchsia vingerhoedskruidraketten en houden halt voor een drukverzochte snackpauze in een strategisch geplaatste vogelkijkhut. We zien nog net enkele zwanen en een witte zilverreiger maar de kinders focussen zich vooral op welk lekkers er uit alle omi, mami en papa’s rugzakken wordt getoverd. Met volle batterijen lopen we via een groter pad langs het water.Om de moed erin te houden organiseren we een 100meter spurtfinale die energie geeft aan de winners en tranen doet opborrelen bij de losers. Sport is mooi. Een intiemer pad brengt ons naar een stuk (afgesloten) open heide. We ontdekken, zingen liedjes, genieten van de glooiende paden en de mooie open doorzichten tot als we zin krijgen om op ons gat te gaan zitten met de hele groep. Gewoon genieten, even zijn en niets doen. Wat rollebollen, knuffelen, bijpraten, in een boom klimmen, insecten ontdekken (blauw zwarte schallebijters uch!), confetti maken met houtschors en lachen met de hommels die helemaal in de bloem van het vingerhoedkruid moeten kruipen om bij de nectar te komen.Het is 12u ondertussen, de Boskantien is open (best even bellen op voorhand)! Een oud scoutslokaal omgetoverd tot cafetaria met eerlijk gezegd lekker simpel eten en goei sauzen in het groen. Het is allemaal wat oud maar laat dat de kinderen worst wezen met een ballenbadspeelhok binnen en een grote zelfgebouwde buitenspeeltuin (kijk wel ff of er geen vijzen/nagels uitsteken). De kinderen eten gezellig samen spaghetti en wij genieten van onze tripels op onze blote voeten in de zon. Cheers!


PRAKTISCH:

Afstand: 3,16 km

Toegankelijkheid: stevig schoeisel – droge zandgrond in de zomer – goeie buggy kan overal door

Parkeren: In de bocht van de Herentalsesteenweg richting Lichtaart net voorbij de Snepkensvijver

Redenen om erheen te gaan: eenvoudige weg-van-de-wereld plek, meer met kans op vogelspotting, glooiende Kempische heuvelbossen en herstelde heide (met wel wat kans op speciale plantjes)

Horeca: De Boskantien (speeltuin binnen buiten, lekker oldschool but nice, in het groen)

Seizoenstip: vanaf de voorzomer heerlijk

Route: Volg zeker de gpx om de mooiste plekjes niet te missen! Download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


wg - samen zwerven aan het zwart water en de boskantien
.gpx
Download GPX • 9KB374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page