top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Stoppel-sjezen op de speelse duintjes van de Stoppelbergen (Berendrecht)

Bijgewerkt op: 1 feb. 2022



De Stoppelbergen is een afwisselend stuk echte natuur op een steenworp van de koekenstad. In deze onbekende uitloper van het grenspark Kalmthoutse Heide kom je amper volk tegen en kan je dus lekker gek doen. De kronkelende paadjes over de kenmerkende duintjes of stoppels (tot wel 10m hoog!) geven Anna en Robin extra buskruit in de benen terwijl Theo gelukzalig grinnikt tijdens zijn eerste, echte rugzakreis. Hou vol want iets na de helft van de wandeling kom je vanuit het bos op een verborgen, glooiend stuk open heide. Hier heb ik tijdens het lopen al vaak mogen genieten van prachtige zonsopgangen maar zelfs bij dit donkergrijze weer worden we blij van de weidse uitzichten. We voelen ons alleen op de wereld en doen treintje door de hei. We sluiten af in de gezellige Leeuw Van Vlaanderen met speeltuin, fris blond bier en eigen kweek hoevesteak-friet. Rechaaarge!



Het is zo’n ochtend waarop iedereen precies beslist heeft om zich nog eens om te draaien. Het is grijs, koud en de vooruitzichten geven pas lichte opklaringen vanaf de middag. Maar zo lang willen we niet wachten. Vandaag is het wandelgoesting afspraak aan de grenspaal van de Koude Heide. Ik wil zo graag één van mijn geliefkoosde trailrun gebieden laten zien aan Saar, Anna, Robin en Theo. Dat je hier op een goede 20 minuten vanuit Apen staat is mooi meegenomen. Dat geeft je juist genoeg tijd om wakker te worden met oorverdovend “Liefde is een waterval”- gezang 😊.



Saar start al met wandelen want Theo is vertrekkensklaar voor zijn eerste draagzakdutje. Ik kom achter met de meisjes. Vanop het brede pad vertrekken steeds kleine, speelse tracks het bos in over korte, steile heuveltjes, de zogeheten stoppels. Anna en Robin willen maar één ding. Zo veel mogelijk rennen van de heuvels aka stoppel-sjezen. Met een handje, zonder handje, struikelend en schuivend over de zandgrond. We lachen en we wenen tegelijk. Na het sjezen maken we heksensoep met takken in een grote plas en gebruikt Anna Robin’s gezicht als modder-aquarel.



Plots komen we aan een grote modderzandweg – totaal omgeploegd door de grote tractors. We kunnen er niet rond, we kunnen er niet over, we moeten er door! We redden Robin (en de wandeling) nipt van een faceplant als ze bijna voorovervalt in het modderdrijfzand. We zijn een goede 2km ver en we moeten trekken aan zeurende meisjes. De honger steekt op en mijn woorden ‘nog even tot aan de verborgen heide’ hebben niet langer effect. We zetten ons op een omgezaagde boom en snacken op de top van een stoppel met uitzicht over een stuk gekapt bos. Wel mooi eigenlijk. Theo krijgt een hongeruitbarsting en krijgt zijn fles in de rugzak.



Met gevulde magen komen we via een klimmend paadje aan de ingang van de romantisch glooiende open heide. Een prachtig smal paadje kronkelt dwars door de heide zodat je ze in alle glorie kan opnemen. In augustus als de heide bloeit, is het hier prachtig om een picknick te doen! We tsjukketsjukketuututen door de heide en keren langzaam maar zeker terug naar de auto. Het laatste stuk zit Anna op mijn schouders en Robin in de rugzak want deze wandeling is met zijn 4,3km iets langer dan ze gewend zijn – al vind ik het ook gezellig met hun gegiechel in men oren in plaats van aan ze te moeten sleuren. De good vibes bestendigen.



Houden we het beste voor het laatste? We rijden kort naar het heerlijk gezellig ‘bruin’ hoeverestaurant De Leeuw Van Vlaanderen voor onze leeggelopen benen op te laden. De bediening is enorm (kind)-vriendelijk en we laten ons gaan met hun vlees van eigen kweek, vers getapte sterke blondjes, verse frietjes en huisbereide spaghetti. De zon komt door de grijze wolken gebroken. Anna en Robin lopen naar buiten om op de speelgoed tractors te rijden. Ik klink en drink met Saar, eentje voor de boekjes!


PRAKTISCH:

Afstand: 4,30 km (gemakkelijk uit te breiden naar alle uithoeken)

Toegankelijkheid: stevig schoeisel – droog in de zomer

Parkeren: exacte pin via google maps volgen (Berendrecht, Kalmthoutse Baan), tot op het einde van de weg rijden voorbij het rariteitenkabinet ‘Bos Van Tom’

Redenen om erheen te gaan: heuveltjes, vele single tracks, prachtige verborgen heide, heerlijk après-marche café en speeltuin

Horeca: Leeuw Van Vlaanderen met heerlijk eigen kweek vlees en toffe speeltuin, speeltractors incluis

Seizoenstip: Dit is voor het ganse jaar een topgebied, maar einde vd zomer wanneer de heide in bloei staat extra mooi

Route: Volg deze keer zeker de gpx om de mooiste plekjes niet te missen! Download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


Stoppel-sjezen op de speelse duintjes van de Stoppelbergen
.gpx
Download GPX • 15KB


887 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page