top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Tipi-slapen in de volle natuur met ochtendwandeling in de Mombeekvallei (Alken)

Bijgewerkt op: 26 aug. 2020De coronatijden doen ons hunkeren naar de gezonde natuur en we willen zo veel mogelijk tijd buiten doorbrengen - zelfs tijdens de nacht. Gezien deze bijzondere omstandigheden heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een 15 buitengewone kampeerlocaties in of naast prachtige natuurgebieden in Vlaanderen uitgerust met safaritipi's, douches, komposttoiletten, en (soms) vuurschalen (https://buitengewoonkamperen.be/). Een mooi initiatief en dé manier om de Vlaamse natuur eens écht te beleven in al zijn facetten!Deze keer staat er dus iets speciaal op de wandelgoestingplanning - we vertrekken zaterdagmiddag om buitengewoon te kamperen in Kermt, Limburg om de volgende ochtend vroeg een wandeling te maken in de Oude Mombeekvallei. Samen met The Moodist (https://the-moodist.com/) huren we twee tipi's aan de oevers van de Demer. 


Bij aankomst klimmen de meisjes direct in de rode bolderkar die staat te wachten om gasten de trip tussen parking en tipi te verzachten - eerste moment voor de meisjes is in ieder geval al top. Onze tipi staat op geen 5 meter van de rustig voorbij kabbelende Demer - de waterkiekens, wilde eenden en andere vogels doen onverstoord verder. De tent is proper en er ligt nog wat extra gerief klaar (hangdouche, wasbakje, ...). Voor de rest is het de bedoeling dat je zelf instaat voor uw kampeergenot - van hard matje met slaapzakken tot kingsize opblaasmatras met kussens en dons - aan jou de keuze :) Voor de meisjes hebben we extra dikke pyjama's en slaapzakken mee - het gaat niet boven de 8°c worden. 


We installeren ons aan één van de drie vuurschalen - er is gelukkig geen brandgevaar - en de meisjes roosteren hun snackworstjes en marshmallows. Het kampvuur en de uitgesponnen zonsondergang geven ons allemaal een gouden gevoel. Na een uitgebreid avondslaapritueel genieten de ouders van de huisgemaakte tabouleh met fijne charcuterie en enkele koele flessen witte wijn. 


De ochtend breekt vroeg aan en tegen 7u staat de Bialetti te borrelen voor een verse koffie. We spotten een ree in het aanliggende veld en horen de buizerdjongen krijsen voor een ontbijt. We ontbijten zelf, papa waagt zich aan een frisse ochtenddouche en we bolderen weg om in de Mombeekvallei te gaan wandelen. 


We parkeren aan 't Alks Mattijske alwaar de rode natuurpuntwandeling begint en met heel wat gedane beloftes ook zal eindigen (ijsjes, enorme speeltuin, dieren en terras met biertjes en food). De start is niet mooi via de baan maar al snel komen we in de eigenlijke vallei alwaar het groen, de boerenpaarden, de eerste poelen met bijhorend vlonderpad ons snel de verdiende goesting geven. De hele valleiwandeling is een afwisseling van ruige doornstruiken, bloemrijke hooilanden, bosjes en recentelijk is er terug een jonge hoogstamboomgaard met meidoornhaag aangeplant waar je fruit mag proeven (als het er nog hangt).


Na 5km ontdekking in de blakke zon is de koelte van het terras, de frisse biertjes voor de ouders en de ijsjes voor de kinderen van 't Alks Mattijske welgekomen. Wij genieten van een goed bord spaghetti terwijl de speeltuin en trampoline verbruikt worden. Tegen half twee stappen we in de auto en vallen Anna en Robin in een diepe slaap richting Antwerpen. Topweekend!


PRAKTISCH: Afstand: 5 km Toegankelijkheid: Stevig schoeisel, zeker als het geregend heeft. Te doen met buggy indien lange tijd droog. Parkeren: 't Alks Mattijske (Meerdegatstraat 75, 3570 Alken, België) Redenen om erheen te gaan: Heel groen, afwisselend en atypisch landschap, poelen en beek Horeca: 't Alks Mattijske (speeltuin, ijsjes, dieren, ...) Seizoenstip: ga de avond voordien Buitengewoon Kamperen in Kermt aan de Demer (https://buitengewoonkamperen.be/)

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android


tipi-slapen-in-de-volle-natuur-met-ochte
.
Download • 15KB

794 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page