top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Vernieuwde magie in de verbazingwekkende vallei van Het Merkske (Hoogstraten)


Twee jaar geleden en met één kind minder wandelden we hier rebels in volle corona lockdown net over de Belgische grens. Nu steken we deze wandelgoesting-klassieker in een nieuw jasje. We starten op een nog mooiere plek te midden van uitgestrekte vennen vol trekvogels en kievitten. De kortere route (3,5km ipv 5km) dekt alle highlights van meanderende vlonderpaden, stille beekjes en velden vol pinksterbloemen tot kikkerpoelen en bloemenweiden. Deze verkorte route laat alle kinderen ten volle genieten van alle lenteprikkels, zelfs Anna heeft eindelijk eens 3,5km zelf gestapt - vriendjes die meewandelen werken zo goed! Oh ja, eindigen doen we in een uitermate authentiek café waar de pan met spek en ei zo op tafel wordt gezet terwijl je van uw frisse Westmalle Tripel geniet. Allé, a volonté, waar wachte gulle nog oep?



Op deze wandeling ontdekten we voor het eerst het wulps supersonisch geluid van de kievit en aanschouwden we vol verbazing hun gekke acrobatische baltsvlucht. Vandaag begroet de kievit ons weer, we vertragen, de meisjes doen de gekke baltsgeluiden na en we wachten op de vrienden en vriendjes die mee op avontuur komen. Het is vroeg maar al lekker warm, het geluid van alle trekvogels geeft ons zin om te vertrekken, een vriendelijke vogelaar geeft ons heads-up dat de nachtegaal in de bloeiende seringen van paretten aan het geven is.



Het is alsof Anna, Robin, Jack, June en Alex (de niet rugzak-gedragen kinderen) de zotheid van de wind en de vogels overkrijgen en na 100 meter stappen spelen ze eindeloos tikkertje in een prachtig veld vol pinksterbloemen. We staan stil bij de prachtige melodie van een overenthousiaste nachtegaal en moeten ons reppen als de kinderen reeds in de verte de hoek omvliegen. Net als een gealarmeerde wulp trouwens wiens baltsig moment we verstoorden. We gooien ze in de lucht, we ploeteren door de laatste overgebleven modderstukjes (in de herfst en winter is het hier mega drassig!), en voor we het weten komen we aan het eerste bruggetje over het lieflijk kronkelende Merkske. Het gaat echt vanzelf, drie sterren wandeling wordt in de achterhoede geopperd.



De natuurlijke rijkdom die je hier kan ontdekken is enorm. In de vochtige ondergrond zijn de stroken dotterbloemen in volle ontploffingsfase en worden ze afgewisseld met stukjes open weides vol pinksterbloemen, blaasbloemen en madeliefjes. Nu weer over een brugje, dan huppelen over de stapschijven, een lang slingerend vlonderpad, ... laat ons eerlijk zijn, al deze elementen zijn altijd een succes bij onze avontuurlijke stappers.



We snacken en verzamelen een hele hoop regenwormen die plots minder interessant worden wanneer we bij het gekwaak van de kikkerpoel komen. De kikkers zien of horen ons ook van ver komen en één voor één springen ze enkele meter voor ons terug in het water. Tot als ik een prachtig achtergebleven exemplaar in het hoge gras zie vluchten. Pats, hebbes. Geen seconde later zit ie al in Anna haar hand. Kusjes worden gegeven, een prins is hij niet geworden. In een volgend bloemenveld krijgt boswachter Pie een klein orgasme. Een Oranjetipje dwarrelt speels rond onze wandelgroep. Ik volg hem de hogere grassen in waar hij zich parmant voor een fotoshoot van Sarah op een grasspriet aanbiedt. Wat een mooi symbool voor het prachtige voorjaar.



We wandelen verder door de velden en zetten koers richting parkeerplaats via het kaarsrechte zandpad. Hier wanen de drie papa's zich in het wilde westen en galopperen in het stoffige zand met onze kids op de schouders.


Na de wandeling zoiezo spek en ei gaan eten in Café in Holland. Zijt ma zeker jom!


Afstand: 3,54km

Toegankelijkheid: degelijkse stapschoenen en laarzen bij nat weer (no buggy)

Redenen om erheen te gaan: Kronkelende valleirivier, kievit, vennen en vijvers, vlonderpaden, bloemenweiden en fauna (kikkers, nachtegaal, wormen, oranjetipje!)

Horeca: Café "in Holland" - Spek en ei op tafel in de boerderij met omheinde kleine speeltuin! Authentieeek

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android

wg-magie-in-de-verbazingwekkende-vallei-van-het-merkske
.gpx
Download GPX • 19KB

Foto's 2020 ;)


2.330 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page