top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Met de bakfiets naar zee langs de Westerschelde (Apen - Duinbergen 108km)


Het is zomer. De Belgische kust lonkt verleidelijk met zijn dagelijkse ijsjes, de sociale playdate-aperokes met vriendinnetjes aan de cabine en het spetteren in de golven tot lang na bedtijd. Met onze jonge kinderen is er dus geen ontkomen aan :) Maar in de zomer kan het ook druk zijn aan ons betonnen zeetje en verschrikkelijk lastig om u te verplaatsen met de auto. Het gevoel van ergens vast te zitten, geeft ons kriebels. Hier dus een mogelijke oplossing: met de bakfiets en de kinderen naar zee fietsen in twee dagen zodat uw stalen ros je vrijheid brengt tijdens de zee-vakantiedagen.


Een old-school avontuur, tegen de wind in met het noodzakelijk comfort van een elektrische batterij en een leuke slaapplek zoals een mini-camping met dieren om te chillen en samen naast elkaar in de tent in slaap te vallen. Zo breek je de trip van 108km en kan je de volgende ochtend bij zonsopgang heerlijk genieten van de laatste 40km door de velden vol kievitten, langs het glinsterende water met opvliegende ganzen, en een lekker ontbijtje in Groede.Dag 1 Fort Liefkenshoek tot Hoofdplaat via het Verdronken Land en Terneuzen (66,5km)

Wij zijn om 8u30 vertrokken met de watertaxi aan het Steenplein (uurregeling) tot aan Fort Liefkenshoek. Zo begin je met iets leuk en kan je genieten van de uit het oog verdwijnende koekenstad en de toch wel indrukwekkende havenindustrie. 50 minuten later beginnen we te fietsen vanaf fort Liefkenshoek, door de haven voorbij het stomende Doel tot plots een vos wegschiet naast de bakfiets door een korenveld. We voelen het Verdronken Land naderen en boenken via een zandweg door de Prosperpolder - de route heb ik licht aangepast dus ;).We fietsen langs de hoge dijk van het Verdronken land naar onze lunchplek Restaurant Paviljoen 't Schor (25km na de start) en genieten van het uitzicht met een lekkere tripel en mosselen friet. Anna en Robin drinken een Radler voor alle duidelijkheid en genieten van de speeltuin. Nog handig, aan dit restaurant is een batterij oplaadplek voorzien waardoor je terug een volle batterij hebt na de pauze. Al raad ik zowiezo aan om een reserve batterij mee te nemen om niet voor onaangename verrassingen te komen. Tenzij je uw kuiten echt eens wil testen :) Mijn hoop wordt werkelijkheid. Het verteren gecombineerd met het gestage gewieg van de bakfiets doen Anna en Robin zacht indommelen terwijl ik geniet van de polderlandschappen.


Vanaf Ossenisse fiets je echt op de dijk naast het water. Hier ervaren we de weidsheid van de Westerschelde met zijn grote voorbij zwevende schepen en staan neus aan neus met een reus in de sluizen van Terneuzen. Met K3-muziekjes fietsen we al zingend door enkele natuurgebiedjes tot aan onze mini-camping Jagershof waar we rond 15u30 aankomen. Hier is niet veel buiten rust en natuur. We genieten van de tent op te zetten, eens rond te lopen, de dieren te gaan bekijken, en samen te douchen. We gaan een frietje eten in het dorp nadat we op de stijger in de Westerschelde hebben gestaan, fietsen prachtig terug via de Wilhelminadijk en steken Robin in bed voor haar eerste tentnacht. Die valt als een blok in vertrouwde slaap, waw ongelooflijk. Anna en ik spelen nog een spel bij zonsondergang bij de dieren. Om 20u45 liggen we met zijn drieën te knorren.Dag 2 Hoofdplaat via Groede en het Zwin naar Ijssalon Post in Duinbergen (41,6km)

Het is niet te geloven maar we doen onze ogen pas voor de eerste keer open rond 7u15. Mijn tenen zijn het kriebeldoelwit bij uitstek en we ruimen onze tent snel op om in het dorp een lekkere croissant te scoren. De eerste zonnestralen doen ons en de speelse kievitten in de velden deugd (een warme trui is echt een must!). Groede is ons ontbijtdoel. We buigen net voor Breskens af en genieten zo elks op onze eigen manier van een zonnig ontbijtje bij Fonteyn - ik van enkele stevige koffies en zij hun eerste ijsje van de dag. We fietsen via de speels golvende fietspaden door de duinen van Cadzand en het terrein begint heel bekend aan te voelen. De eerste grenspalen van het Zwin verraden dat het zoute Duinbergen nu niet te ver weg kan zijn. We houden nog even halt bij een groep foeragerende lepelaars en fietsen dan zonder veel tijd te verliezen naar de lokroep van onze mamavogel. Blij en zonder tegenslagen komen we trots om 10u aan op onze tweede ijsbestemming van de dag, de Glacier Poste. Wat een heerlijk avontuur.


TOTALE ROUTE (Liefkenshoek - Duinbergen | 108km)

dag-1-liefkenshoekfort-hoofdplaat-dag-2-via-groede-naar-glacier-de-la-poste-duinbergen
.gpx
Download GPX • 314KB

ROUTE DAG 1 (Liefkenshoek - Minicamping Jagershof | 66,5km)

dag-1-liefkenshoekfort-hoofdplaat
.gpx
Download GPX • 167KB

ROUTE DAG 2 (Minicamping Jagershof - Duinbergen| 41,6km)

dag-2-hoofdplaat-via-groede-naar-glacier-de-la-poste-duinbergen
.gpx
Download GPX • 150KB

TIPS & TRICKS

  • Reservebatterij en oplader zijn een must

  • Neem zeker iets warm/winddicht mee - de kinderen zitten lang stil en zeker 's morgens kan het koud zijn zonder dat je het zelf merkt aangezien je zelf fietst

  • Zonnecrème en een pet een must bij zon

  • Verrekijker voor al de vogelpracht

  • Muziekboxje voor de sfeer

  • Simpele droge snackjes en twee grote drinkbussen

  • Niet te veel extra gerief - één set reserve voor noodgevallen bij hen en een handdoek voor douche/skinny dip, that's it.

  • Nice to have: klein gaspitje zodat je op de camping zelf je potje met hen kan koken ipv nog naar het dorp te moeten


307 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page