top of page
Zoeken
  • Sarah & Pieter

Wandelgoesting, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 2 mei 2020

Enkele tips die voor ons werken om gemakkelijker met onze kinderen de natuur in te trekken

Voorbereiding is alles


Wandelen is voor ons veel aangenamer geworden sinds we de avond van tevoren alles klaarleggen, om zo de ochtendrush aangenaam te houden. Beslis de avond ervoor welke wandeling je de volgende dag wil doen. Prepareer de wandelrugzak, bekijk de weersvoorspellingen en leg de kleren van de kinderen al klaar. Hierdoor is er volop tijd in de ochtend om te focussen op een lekker ontbijt zonder stress. Zo maak je het voor de kinderen veel aangenamer en vertrek je met een leuk gevoel.


Weet exact waar je moet parkeren – laadt het adres al eens in waze/maps zodat je het de volgende ochtend gemakkelijk uit de geschiedenis weer opvist. Download eventueel de kaart van de wandeling op je gsm in een gps programma (verder meer).



Laat het weer je niet ontmoedigen!

Laat je vooral niet ontmoedigen door de weersvoorspellingen in België. Maar al te vaak werden we verrast door onvoorspelde zonnestralen. Daar sta je dan in je regenlaarzen en jas in het zonneke op een heuvelrug naar een prachtig landschap te kijken. En als het regent, zullen het vooral de kinderen zijn die de enthousiaste plassenspringers zijn.


Met gepaste kledij en laarzen kan je hele memorabele wandelingen maken en op zoek gaan naar de grootste plas van de hele wereld. Zelfs met stormweer, wanneer je zeker niet de bossen in moet, kan je op de open heide even indrukwekkend gaan uitwaaien zonder al te veel gevaar. In de wintermaanden kan reservekledij in de auto handig zijn.



Snacks, snacks en nog een snacks!


Kinderen krijgen snel honger en dorst als ze in de natuur zijn. Zorg voor een gevarieerde voorraad aan snacks. Wij nemen altijd zowel gezonde snacks mee zoals noten, mandarijn, banaan, komkommerstaafjes, kerstomaten, hard gekookt eitje, etc maar daarnaast ook altijd de zoethouders zoals haverkoekjes en heerlijke stroopwafels.

De gezonde snacks om de honger te stillen en de koekjes om de moed erin te houden! Bij een natuurwandeling is het trouwens toegestaan om je kinderen geregeld om te kopen met een ijsje of pannekoek belofte!






Het avontuur wacht

Maak er een echt avontuur van voor hen. Wij zetten in de auto op weg naar de wandeling vaak luisterboeken op van bijvoorbeeld Kabouter Korsakov. Door samen te zingen kom je al helemaal in de stemming (goeiendag-prot paddenstoel - zo’n luisterboeken zijn ook echt grappig voor ouders).



Probeer ze te enthousiasmeren op de wandeling door te vragen wat ze rondom hen zien, welke geluiden ze horen, en door te vertellen welke dieren en wezens er leven (ooievaar, de vos, kabouters, …).



Minder kilometers, meer ontdekken, minder frustratie

Op de plaatjes lijkt het misschien dat onze kinderen elke wandeling van begin tot einde lachen en goed meedoen maar dat is vaak niet het geval. We hebben al doende geleerd dat hoe meer we vastklampen aan een vast wandelplan, hoe minder leuk het voor hen wordt en hoe gefrustreerder wij erbij wandelen. Geef de kinderen goesting om te wandelen of kortom om in de natuur te zijn, want daar gaat het om, enkele uren frisse lucht en uiteraard die frisse pint nadien als het even kan. Laat ze ontdekken e, vergeet het aantal kilometers. De natuur echt beleven, doe je op je rug in het hoge gras, in de modder of boven in een klimboom. Zo sta je zelf ook eens stil (letterlijk) bij de simpele en mooie natuur rondom ons. Dit betekent natuurlijk ook dat je soms maar 2 of 3 km stapt of de wandeling moet inkorten, helemaal prima!



Achteraf een beloning voor jong én oud

Wij proberen altijd te eindigen in een leuk ongedwongen (eet)cafeetje, liefst met een lokaal streekbiertje van de tap en een hapje om te eten. Een speeltuin en terras zijn altijd mooi meegenomen. Maar het is ook echt leuk om gewoon aan tafel te zitten met de kinderen, ze zelf met een appelsapje te laten bestellen en wat na te praten over de wandeling.



GPS

Wij navigeren meestal met Gaia GPS, een soort van online stafkaartlezer met gps functie waarin we onze gpx-bestanden van de wandelingen gemakkelijk kunnen opladen en onze locatie live kunnen volgen op wandeling. Je kan deze app gratis downloaden via app of playstore of https://www.gaiagps.com/. Op de bewegwijzerde paden in natuurgebieden zoals die van Natuurpunt kan jeje gsm gewoon in je zak laten zitten.



Natuurpunt


Lid te worden van Natuurpunt was voor ons een echte eye-opener! (https://www.natuurpunt.be/). Voor maar €30/jaar krijg je toegang tot al hun wandelkaarten, inspiratie, wandelmagazines, etc. en steun je het broodnodige natuurbehoud in Vlaanderen.


536 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page